Alle artikels in dit dossier

Fiscaalvriendelijk geld uit de vennootschap halen: loonoptimalisaties

Hieronder vind je het volledige artikel, aangepast zonder bronvermeldingen: IntroductieHeb je onlangs een managementvennootschap opgericht of overweeg je er een? Dan vraag je je misschien af: hoe kan ik als zelfstandige op een fiscaal optimale …

Sociale bijdragen: privé betalen of via de managementvennootschap?

Als bestuurder van een vennootschap kan je zelf beslissen welke bezoldiging je wenst . Een terugkerende vraag is: Is het voordeliger om je sociale bijdragen privé te betalen of via je managementvennootschap? Uit onderstaande berekeningen …

De 10 belangrijkse fiscale wijzigingen voor Uw vennootschap vanaf 2026 !

Van hogere maaltijdcheques tot aftrekregels voor hybride wagens en investeringen – hier zijn de 10 belangrijkste wijzigingen in één handig overzicht!

Vraagtekens

Keuze eenmanszaak of vennootschap.

Natuurlijke personen die een zelfstandige activiteit uitoefenen, hebben in België de keuze tussen twee ondernemingsvormen: een eenmanszaak of een vennootschap. Deze keuze heeft belangrijke fiscale gevolgen. Hieronder volgt een handig overzicht om u verder te …

Vennootschapsvormen

Vennootschapsvorm Voordelen Nadelen Besloten Vennootschap(BV) * Geen minimumkapitaal, maar wel een toereikend aanvangsvermogen* Alleen oprichten en besturen is mogelijk* Beperkte aansprakelijkheid* Aandelen zijn makkelijk overdraagbaar* Mogelijk zelf te bepalen hoe de aandelen en het daaraan …

Overgang eenmanszaak naar vennootschap

Veel ondernemers starten hun zelfstandige carrière met een eenmanszaak. Er wordt voor deze ondernemingsvorm gekozen omdat het gemakkelijk op te richten is en een relatief eenvoudige boekhouding vergt. Wanneer de zaak voldoende is gegroeid, kan …

Thuiskantoor wit bureel

Starten als zelfstandige – sociaal statuut

Aansluiting Uiterlijk op de dag van de start van uw zelfstandige activiteit, moet u aangesloten zijn bij een sociale verzekeringsfonds naar uw keuze. Sociale bijdragen Sociale bijdragen (voor de vorming van een later pensioen, de …

Documenten en mappen

Starten als zelfstandige – administratieve formaliteiten

Een financiële rekening openen Elke startende zelfstandige of beoefenaar van een vrij beroep is verplicht een zichtrekening te hebben bij een financiële instelling. Hoewel het niet strikt nodig is een nieuwe rekening te openen, kan …

Starten als zelfstandige – voorwaarden

Om als zelfstandige van start te gaan, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld tenminste 18 jaar zijn. Daarnaast moet u meestal kennis van bedrijfsbeheer hebben en in sommige gevallen ook een attest beroepsbekwaamheid en zelfs de nodige …