Alle artikels in dit dossier
Oprichting van een doktersvennootschap
OVERGANG NAAR EEN VENNOOTSCHAP Schulden worden normaal niet mee overgedragen met het handelsfonds, behalve indien de overnemer uitdrukkelijk hiermee instemde (enkel wanneer het gaat om de overdracht van een handelsfonds of een eenmanszaak). Schulden zoals …
BTW bij een doktersvennootschap
Op basis van art. 44, § 1, 1° van het btw-Wetboek wordt bepaald dat artsen genieten van een vrijstelling op btw-vlak, met name voor wat betreft de verstrekking van geneeskundige verzorging en alle verrichtingen die …
Voordelen van een doktersvennootschap
Samenwerkingen Een belangrijke reden om te starten met een vennootschap is de samenwerkingsfactor. De vennoten kunnen elkaar bijstaan in raad en daad. Het is natuurlijk ook een pluspunt om te weten dat er meerdere vennoten …
Nadelen van een doktersvennootschap
MEER KOSTEN (VOORAL BIJ AANVANG) Opstartfase Voor een NV en BV is het vereist om volgende kosten te maken tijdens de opstartfase: Voor een eenmanszaak hoeft men enkel ingeschreven zijn in het KBO en kan …
Verplichtingen arts vennootschap
BOEKHOUDKUNDIGE VERPLICHTINGEN Indien een dokter opteert om met een vennootschap te werken, is er een verplichting om een dubbele boekhouding te voeren. Er moet dan een balans, resultatenrekening en (eventueel) sociale balans gemaakt en ingediend …
Verplichtingen arts eenmanszaak
BOEKHOUDKUNDIGE VERPLICHTINGEN Als arts, natuurlijke persoon, beoefent u een vrij beroep en bent u niet onderworpen aan de boekhoudwetgeving. Dit wilt niet zeggen dat u geen boekhouding moet houden. De fiscale wetgeving regelt immers de …
Tegemoetkomingen van de overheid
Accreditering Wanneer een arts bijscholingen en zogeheten ‘lokale kwaliteitsgroepen’ volgt, dan krijgtde arts in ruil daarvoor een financiële vergoeding. Dit is accreditering.Een beginnend arts komt in aanmerking voor een voorlopige accreditering van 1 jaar. De …