Voor bedrijfsleiders en vrije beroepen kan het combineren van een drukke professionele agenda met de zorg voor kinderen een uitdaging zijn. Artsen werken vaak op onregelmatige uren en managers hebben ook een veeleisende job.
Huispersoneel zoals een nanny inschakelen kan een oplossing bieden, maar is het mogelijk om deze kosten fiscaal in te brengen via uw vennootschap? Onder bepaalde voorwaarden kan dit, maar er zijn ook fiscale gevolgen aan verbonden.
Fiscale aftrekbaarheid: de voorwaarden.
De fiscus aanvaardt de kosten voor een nanny als aftrekbare beroepskost indien deze aantoonbaar verband houden met de beroepsactiviteit van de bedrijfsleider. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- De nanny moet via een arbeidsovereenkomst in dienst zijn van de vennootschap of via een interimkantoor.
- De kinderopvang moet plaatsvinden tijdens de normale werkuren en op reguliere werkdagen. In uitzonderlijke gevallen, zoals een zakendiner tot 20u, kan hiervan worden afgeweken mits bewijsstukken.
- Het economisch belang van de vennootschap moet worden aangetoond. Dit betekent dat de aanwezigheid van de nanny noodzakelijk is om te vermijden dat de bedrijfsleider minder werkt voor de vennootschap en dus minder inkomsten genereert.
Tip:
Zorg er ook voor dat het duidelijk is dat de nanny niet ten dienste staat van de bestuurder zelf.
Voordeel alle aard (VAA)
Wanneer de vennootschap de kosten voor een nanny op zich neemt, wordt dit voor de bedrijfsleider beschouwd als een belastbaar voordeel alle aard. Dit VAA wordt bepaald volgens het forfait van huispersoneel en dienstboden. Dit bedraagt €5.950 per jaar (niet geïndexeerd) voor een voltijdse nanny (38u per week).
Voor deeltijdse tewerkstelling wordt dit bedrag pro rata berekend met de formule: (VAA / 1.672 uren) x effectief gewerkte uren.
Indien de kinderopvang slechts sporadisch voorkomt, wordt het VAA gebaseerd op de werkelijke waarde van de opvang.
Praktische aspecten: hoe dit regelen?
Om de kosten correct in te brengen en discussies met de fiscus te vermijden, is het belangrijk om alles goed te documenteren:
• Arbeidsovereenkomst of facturen van een interimkantoor: de nanny moet op een formele manier tewerkgesteld zijn.
• Werkrooster en verantwoording van de opvanguren: de opvang moet binnen de beroepsmatige context van de arts of manager passen.
• Aangifte van het VAA: de vennootschap moet een fiscale fiche opmaken voor het VAA waarop de bedrijfsleider wordt belast.
Je kan een interimkantoor op zoek laten gaan naar een geschikte nanny. Zij staan dan ook voor zowel de zoektocht als de administratieve afhandeling. Interessant om weten is dat de kosten van het interimkantoor ook aftrekbaar zijn voor de vennootschap.
Wat zegt de Minister van Financiën?
Uit parlementaire vragen blijkt dat de aftrekbaarheid niet automatisch wordt toegekend, ook niet wanneer er een VAA wordt aangegeven. De vennootschap moet steeds aantonen dat de kosten verband houden met het verwerven of behouden van belastbare inkomsten, zoals bepaald in artikel 49 WIB’92.
Kosten van een nanny of kinderopvang beroepsmatig aftrekken in de aangifte personenbelasting is nooit mogelijk in de hoedanigheid van bedrijfsleider. In de privé aangifte worden kosten van kinderopvang volledig als een privé uitgave beschouwd. De aftrek ervan is dan ook expliciet uitgesloten op basis van artikel 53, 1° WIB’92.
Er bestaat wel de mogelijkheid om privé een huisbediende aan te stellen. Dat kan zeker ook een nanny of au pair zijn. Je hebt de mogelijkheid om van één privé aangestelde huisbediende het loon in te brengen. Hierop ontvang je in de personenbelasting een fiscaal voordeel van 30% dat wordt berekend op de helft van het loon (met een maximum van 7.840,00 euro). Deze belastingvermindering kan je met andere woorden een maximaal voordeel van 2.352,00 euro opbrengen. Er zijn wel nog bijkomende voorwaarden die moeten vervuld worden.
Vergeet andere voordelen niet!
Als de nanny de eerste werknemer zou zijn die uw vennootschap in dienst neemt, dan kan er een RSZ-vermindering van toepassing zijn, waardoor er weinig tot geen patronale RSZ-bijdragen verschuldigd zijn.
Aandachtspunten en conclusie:
Het forfait van het voordeel alle aard slaat op divers huispersoneel. Een tuinman, kok, chauffeur of poetshulp zou hier theoretisch ook kunnen onder vallen.
Als gevolg van het Arizona akkoord van regering De Wever wordt vanaf inkomstenjaar 2026 het minimumloon voor behoud van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting opgetrokken naar 50.000,00 EUR. Die bezoldiging mag voor maximaal 20% bestaan uit voordeel alle aard. Hou daarom zeker het totale bedrag aan voordelen alle aard in het oog!
Het inbrengen van een nanny in uw managementvennootschap of artsenvennootschap is onder strikte voorwaarden mogelijk en kan fiscale voordelen opleveren. Een correcte administratieve opvolging en de aangifte van het VAA zijn cruciaal om fiscale problemen te vermijden.
