Wie overtollig cash in de vennootschap heeft, denkt er mogelijks aan om wat extra rendement uit te halen. Het maakt niet uit of het gaat om een artsenvennootschap of managementvennootschap.

Beleggen kan dan een mogelijke oplossing bieden. Hieronder kan je vijf mogelijke beleggingen terugvinden die de minste risico’s inhouden.

Termijnrekening

Een termijnrekening is een eenvoudig product waar weinig risico’s aan verbonden zijn. De cash van de vennootschap wordt voor een afgesproken termijn vastgezet en de bank zal je vennootschap hiervoor een intrest toekennen.

Op deze intrest wordt roerende voorheffing ingehouden, maar dit wordt verrekend in de aangifte vennootschapsbelasting.

Het nadeel van een termijnrekening is het feit dat alle cash vast staat. Bij een stijging van de rente zal er met andere woorden wat rendement misgelopen worden. Een korte tot middellange looptijd is voor de meeste vennootschappen dan ook wel aanbevolen.

Een alternatief zijn geldmarktfondsen. Die volgen de marktrente wel, maar er is geen kapitaalgarantie. Vraag eventueel bij je bank naar de voorwaarden.

Spaarverzekeringen

Spaarverzekeringen (zoals de tak 26-producten) houden ook weinig risico’s in omdat er een gegarandeerd rendement is dat wordt aangevuld met een deelname in de winst.

Nadelig aan tak26 -verzekeringen zijn de instapkosten die snel kunnen oplopen. Hierover onderhandel je best wel met de bank. Het voordeel is dan wel dat er op zulke producten geen premietaks betaald wordt.

Binnen de categorie van spaarverzekeringen kan een onderscheid gemaakt worden tussen de tak 21 en tak 23-verzekering, maar ook tak 26 en Luxemburgse tak 6-verzekering.

EigenschappenTak 21Tak 23Tak 26Tak 6
Kapitaal/rendement-garantieJaNeeJaNee
Winstdeelname?OnzekerOnzekerOnzekerOnzeker
Premietaks?JaJaNeeNee
Bijzonderheden?Roerende voorheffing verrekenbaarRoerende voorheffing verrekenbaarMinderwaarde aftrekbaarMinderwaarde aftrekbaar

Vastrentende effecten (obligaties)

Obligaties winnen de laatste jaren opnieuw een beetje aan populariteit. De meerwaarde en coupons zijn wel belastbaar. Eventuele minderwaarden zijn ook aftrekbaar, wat niet het geval is bij aandelen of aandelenfondsen.

Je kan via de bank intekenen op een individuele obligatie (een schuldvordering uitgegeven door een ander bedrijf) maar de meest populaire optie blijft de belegging in obligatiefondsen. Hierdoor wordt de portefeuille meer gespreid.

DBI-fondsen

DBI-fondsen zijn speciale aandelenfondsen die ontworpen zijn voor Belgische vennootschappen. Ze bieden een interessant fiscaal voordeel doordat de dividenden volledig  vrijgesteld kunnen worden. Ook toekomstige meerwaarden vallen onder deze vrijstelling.

Het nadeel aan DBI fondsen is dan wel dat een minderwaarde, net zoals andere aandelenbeleggingen, niet aftrekbaar is.

In het kader van het Arizona akkoord is het wel belangrijk om te onthouden dat er in de toekomst wel een exitheffing zal worden toegepast op de meerwaarde wanneer het fonds verkocht zal worden. Er is ook sprake om de vrijstelling te koppelen aan de minimum bezoldigingsvoorwaarde. Wie dus niet aan de loonvoorwaarde voldoet, zou dus niet kunnen genieten van de fiscale vrijstelling.

Tip: Vraag na bij de bank welke DBI fondsen beschikbaar zijn en vergelijk hun rendement met deze van andere aandelenfondsen. DBI fondsen dienen verplicht een groot deel van hun winst uit te keren als dividend wat soms nefast is voor het rendement op langere termijn.

Tax shelter voor audiovisuele werken & podiumkunsten

Door een investering via de tax shelter regeling te verrichten, investeer je in de Belgische cultuursector. Hiervoor ontvang je dan een fiscaal voordeel afhankelijk van het bedrag.

Wie een investering verricht, kan tot 421% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken als beroepskost (= fiscale besparing). Voor het geïnvesteerde bedrag ontvang je ook een rente (= financieel rendement).

Het uiteindelijke rendement kan op die manier oplopen tot 13% maar blijft afhankelijk van enkele factoren zoals het tarief in de vennootschapsbelasting en de winst van de vennootschap.

Andere opportuniteiten

Er zijn zeker nog andere alternatieven maar die houden mogelijks meer risico in. Zo kan je nog beleggen in individuele aandelen of aandelenfondsen, trackers, crypto of private equity. Het risico ligt hier hoger en fiscaal kan het extra nadelig zijn omdat minderwaarden niet altijd aftrekbaar zijn. Bekijk hier een lijst van meer beleggingen en de fiscale gevolgen.