Een interimdividend is een winstuitkering die een besloten vennootschap (BV) aan haar aandeelhouders doet vóór het einde van het boekjaar. Dit betekent dat de BV alvast een deel van de verwachte winst uitkeert, zonder te wachten op de officiële jaarafsluiting.

Mogelijkheden en Voorwaarden

Interimdividenden zijn sinds de invoering van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) mogelijk voor besloten vennootschappen (BV’s), waaronder de vroegere BVBA’s. De voorwaarden voor het uitkeren van een interimdividend zijn als volgt:

  1. Statutaire Machtiging: De mogelijkheid om een interimdividend uit te keren moet expliciet voorzien zijn in de statuten van de vennootschap. Dit betekent dat de algemene vergadering deze bevoegdheid moet toekennen aan het bestuursorgaan en dit moet vastleggen in de statuten.
  2. Beslissing van het Bestuursorgaan: Het is het bestuursorgaan dat beslist over de uitkering van een interimdividend. Deze beslissing kan genomen worden op basis van de winst van het lopende boekjaar of van het voorgaande boekjaar zolang de jaarrekening nog niet is goedgekeurd.
  3. Dubbele Uitkeringstest: Voor een BV moeten zowel de netto-actieftest als de liquiditeitstest worden uitgevoerd:
    • Netto-actieftest: Het netto-actief van de vennootschap moet positief blijven na de uitkering.
    • Liquiditeitstest: De vennootschap moet in staat zijn om haar opeisbare schulden te betalen gedurende een periode van minstens 12 maanden na de uitkering.

Verschil met Tussentijds Dividend

Hoewel zowel interimdividenden als tussentijdse dividenden buiten de jaarlijkse algemene vergadering kunnen worden uitgekeerd, zijn er enkele belangrijke verschillen:

InterimdividendTussentijds Dividend
Beslissing door het bestuursorgaanBeslissing door een bijzondere algemene vergadering
Uitkering op basis van de winst van het lopende boekjaar of het voorgaande boekjaar zolang de jaarrekening nog niet is goedgekeurdUitkering op basis van de winst of reserves van het laatst goedgekeurde boekjaar
Vereist statutaire machtigingVereist geen statutaire machtiging
Onderhevig aan netto-actieftest en liquiditeitstestOnderhevig aan netto-actieftest

Fiscale Gevolgen

Op zowel interimdividenden als tussentijdse dividenden wordt standaard 30% roerende voorheffing ingehouden. Dit tarief kan onder bepaalde voorwaarden worden verlaagd tot 15% dankzij de VVPR-bis regeling.

Conclusie

Een interimdividend is dus mogelijk bij een BV (voorheen BVBA), mits de statuten deze mogelijkheid voorzien en de dubbele uitkeringstest wordt doorstaan. Het belangrijkste verschil met een tussentijds dividend is dat een interimdividend door het bestuursorgaan wordt beslist op basis van de winst van het lopende boekjaar, terwijl een tussentijds dividend door een bijzondere algemene vergadering wordt beslist op basis van de winst van het laatst goedgekeurde boekjaar.