Een interessante vraag die zeker aandacht verdient: Stel je voor dat je energie opwekt met zonnepanelen voor je privéwoning, maar een deel van je pand wordt verhuurd aan je vennootschap.

U wilt de kosten van deze panelen doorrekenen aan uw vennootschap, proportioneel aan het gebruik ervan. Hoe zit dat fiscaal?

Het fiscale aspect is eenvoudig. Als je vennootschap jou, als bedrijfsleider, een marktconforme vergoeding wordt betaald voor het gebruik van de zonnepanelen (en niet voor de levering van de groene stroom!), wordt dit bedrag in principe beschouwd als een niet-belastbare terugbetaling van de kosten van de vennootschap ( parl. vr. nr. 1388, Leysen, 09.03.2023).

Het is echter belangrijk om op te merken dat de vergoeding moet worden vermeld op de fiche 281,20 als terugbetaling van kosten eigen aan de vennootschap. Dit is een onmisbaar detail om mogelijke fiscale gevolgen te vermijden.

Concluderend, een marktconforme vergoeding voor het gebruik van uw zonnepanelen is een terugbetaling van eigen kosten aan uw vennootschap, volgens de minister. Dus ja, privézonnepanelen kunnen ook worden gebruikt door een vennootschap, mits de juiste procedures en betalingen worden nageleefd. Deze situatie biedt een fantastische kans om zowel duurzaamheid als fiscale voordelen te vergroten binnen uw onderneming.