Dit is een financiƫle transactie waarbij een bedrijf aandelen van zijn eigen aandelenkapitaal terugkoopt van zijn aandeelhouders. Dit betekent dat het bedrijf zijn eigen aandelen op de beurs koopt of rechtstreeks van de aandeelhouders.

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf ervoor kan kiezen om eigen aandelen in te kopen. Een van de belangrijkste redenen is om overtollige cash van de onderneming te gebruiken en zo de waarde van het bedrijf te verhogen. Door het aantal uitstaande aandelen te verminderen, stijgt de winst per aandeel, waardoor de aandelen meer waard worden en de aandeelhouders meer geld verdienen.

Inkoop eigen aandelen kan ook worden gebruikt om de controle over een bedrijf te behouden, bijvoorbeeld door de aandelen van een grootaandeelhouder op te kopen en zo het aandelenbelang van die aandeelhouder te verminderen.

In sommige gevallen kan inkoop eigen aandelen echter ook worden gezien als een negatief signaal. Het kan bijvoorbeeld suggereren dat het bedrijf geen betere investeringsmogelijkheden heeft voor het beschikbare kapitaal of dat het geen toekomstige groei verwacht.