Elektrische auto’s bieden een uitstekende kans voor zelfstandigen en KMO-ondernemers om zowel duurzaam als fiscaal verantwoord te handelen.

Overzicht van de voordelen

Fiscale Aftrekbaarheid: De aanschafprijs van uw elektrische auto is volledig fiscaal aftrekbaar. Dit staat in contrast met plug-inhybrides, waarvan de fiscale aftrekbaarheid afneemt. Vanaf 1 juli 2023 tot eind 2025 vallen nieuwe plug-inhybrides onder een overgangsregeling, waarbij hun fiscale aftrekbaarheid jaarlijks met 25% afneemt tot nul in 2028. Vanaf 2026 genieten ze helemaal geen fiscale aftrek meer.

Voordeel Alle Aard (VAA): Elektrische auto’s hebben een significant lager VAA dan wagens met een verbrandingsmotor, dankzij de koppeling aan de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Voor een Tesla Model 3 is het VAA bijvoorbeeld slechts 140 euro per maand in 2023.

CO2-bijdrage: Voor wagens met een werknemersstatuut die ook privé gebruikt mogen worden, is er de CO2-bijdrage. Deze zal in de komende jaren fors stijgen voor niet-elektrische voertuigen, wat het financiële voordeel van een elektrische auto nog groter maakt. Vanaf 2026 is het sociaal voordeel van een bedrijfswagen met CO2-uitstoot bijna volledig verdwenen, wat elektrische auto’s des te aantrekkelijker maakt.

Verkeersbelasting en BIV: In Vlaanderen betaalt u geen belasting op inverkeerstelling (BIV) noch jaarlijkse verkeersbelasting voor een elektrische auto. Bij leasing zijn er minimale bedragen. In Brussel en Wallonië betaalt u het minimumbedrag aan verkeersbelasting. Ter vergelijking: voor een Volvo XC40 benzine betaalt u jaarlijks 255 euro aan verkeersbelasting en eenmalig 893 euro aan BIV.

Elektriciteitsverbruik: Niet alleen het elektriciteitsverbruik voor het opladen van de auto is 100% fiscaal aftrekbaar, maar ook aanverwante kosten zoals onderhoud en verzekeringen. Bovendien zijn de onderhoudskosten lager omdat er geen verbrandingsmotor is.

Laadpaal: Het is aan te raden een laadpaal thuis te installeren, die tot 2029 voor 100% fiscaal aftrekbaar is. Bij openstelling voor anderen en onder bepaalde voorwaarden is er zelfs een verhoogde fiscale aftrek van 150%.

Btw-Aftrek: U kunt de btw bij de aankoop van een elektrische auto tot maximaal 50% aftrekken, of kiezen voor een forfaitaire btw-aftrek van 35%, wat veel zelfstandigen doen die hun auto ook privé gebruiken.

Aankopen met financiering of eigen middelen ?

Tot voor kort was het financieel aantrekkelijk om een autolening te nemen voor een elektrische auto vanwege de lage rente. Maar nu de rente eerder naar de 4 procent gaat, kan contant betalen een goede optie zijn. Leasen kan iets duurder zijn door de hogere rentes, maar biedt wel de mogelijkheid om makkelijker naar een nieuwer model te switchen na enkele jaren. Belangrijk om op te merken is dat, afgezien van de rente, er fiscaal geen verschillen zijn tussen het kopen met eigen middelen, leasen, huren of financieren van de auto.

Conclusie

Het kiezen voor een elektrische auto is een win-win: u maakt een milieubewuste keuze en geniet van talrijke fiscale voordelen. Gezien de komende veranderingen in de CO2-bijdrage en het VAA, en de lagere fiscale voordelen voor plug-inhybrides, wordt het financieel steeds aantrekkelijker om de overstap te maken.