Ben jij een student en op zoek naar een bijverdienste zonder gedoe over belastingen, kinderbijslag en het fiscaal ten laste blijven van je ouders? Goed nieuws! Vanaf 2024 zijn er nieuwe regels waardoor je meer kunt verdienen en werken . Lees verder om erachter te komen hoe je optimaal kunt profiteren.

Jobstudenten: Hoeveel mag je verdienen?

Voorwaarde 1: Maximaal 600 uur per jaar werken Als jobstudent mag je maximaal 600 uur per jaar werken. Blijf je onder deze limiet, dan betaal je alleen een solidariteitsbijdrage van 2.71% in plaats van de gebruikelijke sociale zekerheidsbijdrage van 13.07%.

Wist je dat? Een student die 38 uur per week werkt tijdens de vakantieperiode zal de limiet van 600 uur overschrijden na ongeveer 15.7 weken. Begin je bijvoorbeeld in juli, dan kun je zonder problemen doorwerken tot midden september. Je hebt dan nog 3 weken over om tijdens het schooljaar een vakantiejob te doen.

Tip: Via de website Student@work kun je bijhouden hoeveel uren je nog kunt werken tegen een gereduceerd tarief.

Voorwaarde 2: Fiscaal ten laste van je ouders blijven Om fiscaal ten laste van je ouders te blijven, mag je niet meer dan €12.422,50 bruto per jaar verdienen. De belastingdienst kijkt naar je nettobestaansmiddelen, inclusief je studentenloon en eventuele andere inkomsten zoals vergoedingen voor verenigingswerk of onderhoudsuitkeringen.

Voorbeeld: Een student kan van juli tot september werken tegen €20,70 bruto per uur en toch fiscaal ten laste van zijn ouders blijven.

Meest Gestelde Vragen (FAQ)

 1. Wat gebeurt er als ik meer dan 600 uur werk?
  • Werk je meer dan 600 uur, dan betaalt je werkgever hogere sociale bijdragen (13.07%). Ook kan je kinderbijslag in gevaar komen.
 2. Blijf ik fiscaal ten laste van mijn ouders als ik meer verdien dan €12.422,50 bruto?
  • Nee, als je meer verdient, zullen je ouders extra belastingen moeten betalen, ongeveer €530 per kind.
 3. Verlies ik kinderbijslag als ik een studentjob doe?
  • Nee, zolang je in de zomermaanden niet meer dan 600 uur werkt en onder een studentenovereenkomst valt, verlies je geen kinderbijslag.
 4. Moet ik belastingen betalen op mijn studentenjob?
  • Nee, je hoeft geen belastingen te betalen als je niet meer verdient dan €14.514 bruto per jaar na aftrek van sociale bijdragen.
 5. Moet ik een belastingaangifte indienen als student?
  • Ja, je moet altijd een eigen belastingaangifte indienen, ook al hoef je misschien geen belastingen te betalen. Dit is meestal een vereenvoudigde aangifte.
 6. Wat als ik onderhoudsgeld ontvang naast mijn vakantiejob?
  • Onderhoudsgeld wordt meegerekend als bestaansmiddel. Er is een vrijstelling van €3.980 aan onderhoudsgeld. Het totale inkomen uit je vakantiejob en onderhoudsgelden mag het bedrag van €12.422,50 bruto niet overschrijden.
 7. Is een jobstudent goedkoper voor een werkgever?
  • Ja, een jobstudent is veel goedkoper voor een werkgever dan een flexi-jobber. De RSZ-bijdrage is slechts 5,42% in plaats van 28%, en er hoeft geen vakantiegeld betaald te worden.

Samenvatting

Als jobstudent kun je vanaf 2024 meer uren werken en meer verdienen zonder je zorgen te maken over hoge belastingen of het verlies van kinderbijslag. Blijf onder de limiet van 600 werkuren per jaar en €12.422,50 bruto inkomen om optimaal te profiteren van de voordelen. Check regelmatig je uren op Student@work en zorg dat je altijd een eigen belastingaangifte indient. Zo kun je zorgeloos werken en verdienen tijdens je studie.