Januari is de tijd van nieuwe starts en goede voornemens. Wat is een betere manier om dit te vieren dan met een toast tijdens een receptie?

Deze gezellige bijeenkomsten brengen collega’s, klanten en partners samen. We halen herinneringen op aan het vorige jaar en delen onze plannen en dromen voor het nieuwe jaar.

Maar terwijl we genieten van een glas champagne en heerlijke hapjes, vergeten we vaak iets belangrijks: de fiscale impact van de kosten voor deze recepties.

Soort UitgaveDirecte Belastingen AftrekbaarheidBTW Aftrekbaarheid
Algemene Receptiekosten50% aftrekbaar (inclusief niet-aftrekbare BTW)   Uitzondering : als gaat om verkoopsbevorderende evenementen : normaal 50% aftrekbaar; 100% voor expliciete promotie  BTW niet terugvorderbaar 100 % BTW aftrekbaar als gekoppeld aan verkoop/promotie want wordt beschouwd als “publiciteit” voor btw  
Personeelsreceptie100% aftrekbaar indien één maal per jaar, én voor alle personeelsleden én geringe waarde per personeelslid (tenzij voor pensionering)Versierings- en Animatiekosten (inclusief bloemen): 100 % BTW aftrekbaar  

Aankoopkosten van sterke dranken en tabaksproducten, evenals logies: 0% BTW-aftrek.

Maaltijden en Dranken – verschillende scenario’s: zie hieronder (*)

(*) Maaltijden en Dranken – verschillende scenario’s – personeelsreceptie m.b.t. de btw aftrek :

 • Volledige Verzorging door de Onderneming: Als het feest of de receptie volledig door de onderneming wordt verzorgd, inclusief de bereiding en het serveren van eten en drinken door eigen personeel, zijn deze kosten volledig aftrekbaar.
 • Serveren door een Restauranthouder of Traiteur van Eigen Bereide Spijs en Drank: BTW op eten en drinken is aftrekbaar, maar er is geen recht op BTW-aftrek voor de factuur van de restauranthouder of traiteur.
 • Serveren door Restauranthouder/Traiteur met Gebruik van Goederen van de Onderneming: Dezelfde regels als bovenstaand scenario gelden hier; de BTW op spijs en drank is aftrekbaar, maar niet op de diensten van de restauranthouder of traiteur.
 • Serveren door Restauranthouder/Traiteur van Zelf Bereide Spijs en Drank: In dit geval is de aftrek van BTW volledig uitgesloten.
 • Belangrijke Opmerking: Er is geen recht op BTW-aftrek wanneer familieleden van het personeel aanwezig zijn bij evenementen, dit geldt voor kosten gerelateerd aan maaltijden, versiering, animatie, en dranken.

.

Enkele weetjes mbt receptiekosten

Wat zijn receptiekosten volgens de fiscus : dat zijn kosten die gemaakt worden voor de ontvangst van derden (klanten, leveranciers, zakenrelaties) in het kader van externe relaties.

Voorbeelden van receptiekosten onder de aftrekbeperking vallen :

 • Aankoop van dranken en voedingswaren.
 • Kosten van een traiteur voor banketten.
 • Aankoop van bloemen voor recepties of versiering van lokalen.
 • Organisatiekosten.
 • Aankoop van rookwaren.
 • Afschrijving of huur van de lokalen.
 • Inrichting van lokalen (decoratie, behang, gordijnen, meubels).
 • Salarissen van dienstpersoneel.

Locatie: niet beperkt tot eigen of gehuurde lokalen, maar ook kosten voor onthaal gerelateerd aan reizen, openluchtfeesten, gala-avonden, opendeurdagen.

Wist je dat : kosten van recepties in restaurants worden ook gezien als receptiekosten volgens de Administratie.