Tips & Tricks

Wijzigingen fiscaliteit 2011

De fiscus krijgt er een nieuw wapen bij: SIGeDIS.
SIGeDIS moet in principe operationeel worden in 2011 en zal alle pensioengegevens bevatten. De fiscus kan deze inkijken en dus perfect nagaan wie een pensioen aan het opbouwen is. Belangrijk is ook dat het kan nagaan of de 80%-regel niet overschreden is bij het aanleggen van een groepsverzekering.

Ook handig om weten: Banksys valt onder het bankgeheim.
Ondanks het feit dat Banksys geen echte bank is, valt deze wel onder het bankgeheim. De fiscus mag dus niet zomaar gegevens opvragen over het betalingsverkeer en daarop inkomsten belasten die mogelijks verkeerd waren aangegeven.


Onroerende leasing, kent u het al?
Een onroerende leasing is een periode waarin iemand zijn pand beschikbaar stelt aan zijn vennootschap. De vennootschap betaald hierbij een bedrag dat de de volledige waarde van het huis dekt. Op het einde van het contract heeft de vennootschap de optie, net zoals bij een auto, om het over te nemen aan een vooraf bepaalde prijs, maar dit is echter geen verplichting.

Het enige waar u dan 15% belasting op betaald is het interestdeel dat u van de vennootschap ontvangt. Er dient ook maar 0.2% registratierechten worden betaald en dat is al een pak minder in vergelijking met de 10% of 12.5% dat anders moet worden betaald bij vruchtgebruik.

En in bijlage ook nog eens de aangepaste grensbedragen voor 2011.


Download PDF

Verlenging verlaagd BTW-tarief renovatie woningen.

Het verlaagd btw-tarief op arbeidsintensieve diensten wordt verlengd “tot en met 30 juni 2011”. Dat betekent dat men voor de renovatie van woningen van minstens vijf jaar oud het verlaagd btw-tarief van 6% mag blijven toepassen voor een extra 6 maanden: tot 30/06/2010.

Koninklijk Besluit 17/11/2010

Nieuwe bedragen binnenlandse dagvergoedingen

Na lang wachten werden de bedragen voor binnenlandse dagvergoedingen weer aangepast. Bedrijfsleiders mogen nu volgende forfaitaire bedragen hanteren:

Vanaf 01/10/2010: €18,11
Van 01/10/2008 tot en met 30/09/2010: € 17,75

Binnenlandse dagvergoedingen dienen om kleine kosten op te vangen indien er buiten het kantoor gewerkt wordt. Let er wel op dat u meer dan 5 uur afwezig bent van kantoor en buitenshuis werkt om in aanmerking te kunnen komen op een dagvergoeding.

Forfaitaire dagvergoedingen voor buitenlandse reizen: nieuwste tabel sedert 01 april 2010

Voor buitenlandse dienstreizen door werknemers en bedrijfsleiders kan aan hen een forfaitaire dagvergoeding betaald worden. Deze vergoeding is een kost eigen aan de werkgever: aftrekbaar voor wie ze betaalt, niet belastbaar bij de ontvanger.

De forfaitaire dagelijkse reisvergoedingen dekken de uitgaven die tijdens een dienstreis in het buitenland worden gemaakt voor drank, lokaal vervoer en andere kleine uitgaven.

Hotel- en andere reiskosten (uitgezonderd het vervoer ter plaatse) zijn niet inbegrepen. Daarvoor zijn er dus bewijsstukken nodig en gelden er geen forfaits.

Naar jaarlijkse gewoonte worden deze bedragen aangepast. In bijlage kan u de forfaitaire dagvergoedingen terugvinden die geldig zijn vanaf 01/04/2010


Download PDF

Verlaging BTW-tarief restaurant- en cateringdiensten naar 12%

Vanaf 1 januari 2010 wordt het toe te passen btw-percentage op restaurant- en cateringdiensten verlaagd van 21% naar 12%. Het verlaagd btw-tarief is niet van toepassing op het verschaffen van dranken.

Download PDF
< vorige1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13volgende >